9 april 2013

Bra relation

Någonting som för mig kommer långt före ridningen och tävlingsresultaten när det gäller hästar är relationen man har till hästen. Jag vill kunna ”prata” med min häst och kunna hantera henne/honom på ett sådant sätt att jag varken behöver använda fysisk styrka, skarpa bett eller vara rädd. Ju mer jag lär mig desto mer inser jag vikten av att kommunicera med hästen på marken. Hur härligt är det inte att ha en häst som följer en lös och som vill vara tillsammans med en? Jag väljer det tusen gånger om framför hästen som besitter piaff och passage.
 
Själva ridningen är, när jag tänker efter bara sekundär. Det viktigaste är att jag och min häst är lyckliga och trivs. Jag hittar verkligen motiviationen i att kommunicera och samarbeta med hästar, från marken och från ryggen. Men om jag inte lyckas med de perfekta skolorna varje dag så är det ingen som far illa av det. En apatisk, missnöjd, missförstådd eller aggressiv häst däremot, är någonting jag inte vill behöva uppleva. Det jag vill säga med texten är bara att de duktigaste hästmänniskorna behöver inte vara de med bäst tävlingsresultat eller de dyraste hästarna med flashigaste gångarterna. Jag mäter inte framgång i de högsta resultaten, utan i de gladaste ekipagen. 

 
Ebba

Till en början litade inte Connor på mig och vi hade problem att rida ut själva, transportera honom, hämta från hagen osv. Nu när Connor har lärt sig våra rutiner ordentligt, börjat lita på mig och så så är problemen borta. Det tog ett tag för honom att lita på mig medans min systers (som fick sin ponny samtidigt som jag) ponny litade på oss från första början.

Adina

Åh vad jag håller med dig i den frågan! Att bygga en relation tar tid, särskillt om hästen inte är ens egna på heltid. Jag som bara rider Ymir 1-2 dagar i veckan maximalt nu för tiden då jag har fullt upp i annat känner verkligen att det går trögt på den fronten. Jag vill ha en egen häst, en häst att lära känna från grunden och bli bästa kompis med. Det tar flera år att bygga en relation även om man är med hästen varje dag, men än längre tid om man inte umgås med den så ofta. Funi och jag blev ju vänner näst sista sommaren typ, åh. jag saknar min bästa vän.

Frida Elmlund

Även för mig är det viktigare att vi är glada och trivs tillsammans än att vi har flest pokaler på hyllan. De priserna är inte värda någonting för mig, framförallt inte i jämförelse med relationen till min häst.

Jag anser mig ha en bra relation till min häst, även om det alltid finns saker som kan bli ännu bättre. Vi har trots allt hängt ihop sedan den dagen han kom till världen, alltså snart 6 år sedan, och det sätter sina spår i både hjärta och relation

Emilie

Ja, en väldigt bra relation tillochmed och jag är så lycklig för det! Även om man är van att bli mött i hagen eller hästen gör något annat bra, så slutar man aldrig uppskatta det. Hade otroligt stora problem med honom de första månaderna men sedan släppte allt, och nu funkar allting tycker jag. Har allt jag kan önska mig med min underbara häst!

Emma

Ja det var något som jag lärde mig ganska tidigt, brukar därför låta min häst titta med båda ögonen på läskiga saker.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress