7 april 2013

Monty the man

Jag kan inte annat än att säga att jag är otroligt imponerad av Monty Roberts. Han har alltid fascinerat mig men att få se honom arbeta på riktigt var häpnadsväckande. Utan att överdriva kan jag säga att det är den personen som står högst upp på listan av personer som inspirerar mig och som jag ser upp till. Wow vilken man!

IMG_1724IMG_1672 copy
Monty berättade saker under clinicen har aldrig vetat om, även om det såhär i efterhand kan förklara hur hästar har reagerat och egentligen är ganska självklart.  Exempelvis så tänker inte hästar som vi människor. Om de exempelvis är rädda för en plastpåse som en av hästarna under gårdagen var kan man träna den från ena sida men när man kommer till andra sidan blir den LIVRÄDD trots att den accepterat platspåsen på första sidan. Hjärnorna hos hästarna kopplar alltså inte informationen och därför behöver man träna upp hästar från båda sidorna. Var detta något ni visste om? 
Louise

Jag visste detta då jag är intresserad av horsemanship och har läst mycket böcker kring det osv... det ger verkligen ökad förståelse i hanteringen med hästarna! :D

Matilda

Det där med att hästarna måste tränas på varje sida kan jag :)

Malin

Jaa det var faktiskt något jag lärde mig på ett ridläger när jag var jätteliten och det sitter kvar, kanske för att det var så interessant :)

camilla

Det där med plastpåsen känner jag igen från mina egna. Att i ridhuset kan de vara rädda för nåt -säg en jacka på sargen, sen efter lite funderande smyger de förbi och så blir det bättre och bättre, MEN byter man varv så är jackan lika läskig igen som den var från början. Min förklaring för mig själv är att det ser ju inte likadant ut åt andra hållet = det är en "ny" jacka på sargen ;)

Elvira - webrider.se

Det är därför man inte kan lägga in flera hjälper på samma gång när man rider, hästens hjärnhalvor kan inte koppla ihop det! :)

Ebba

Det hade jag faktiskt ingen aning om!

Daniela

Jahaa! Det där har jag aldrig tänkt på innan! Nu föll en hel del bitar på plats :D

Evelina

Jag visste faktiskt det! Gick två NH-lektioner när jag gick på Dille och det var hur lärorikt som helst! Inspirerande!

Emma Elfstrand – hästblogg

Det där med att hästarnas hjärnhalvor inte är sammankopplade fick jag reda på av min dressyrtränare för ett tag sedan och det förklarar en hel del av Boppens beteende Tror dock det är många som inte vet detta, men det är riktigt bra att veta för oss med tittiga hästar så vi kan försöka få hästen så avslappnad as possible

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress