30 augusti 2013

BettdiskussionPå SM var det, som på många andra stora tävlingar många skarpa bett. Jag och pappa pratade med veterinären som besiktigade hästarna om betten och hon förvånades över hur skarpa bett de yngre ryttarna red med. Om det  är rätt eller fel tar jag inte ställning till, men personligen föredrar jag att rida på tränsbett eller andra milda alternativ men det är ju upp till ryttaren att besluta om. Sedan vet jag många som rider på skarpare bett på tävling men som alltid rider på vanligt tränsbett hemma. Hursomhelst så hade vi en intressant diskussion, min pappa som är okunnig om hästar, veterinären och jag. Veterinären sa några kloka ord när pappa reflekterade över vad många skarpa bett som fanns på tävlingsbanan som jag tänkte dela med mig av: 

"Att sätta på hästarna skarpa bett är fel väg att gå." 
 
Varpå jag svarar "Exakt, det löser inte problemen utan döljer dem bara." 

Sedan pratade vidare om vikten att rida med kroppen och att kontrollen inte utgår från händerna utan just från sitsen. Det var väldigt givande att prata med en veterinär som är kunnig och insatt när det gäller bett. Att få höra hennes åsikter var spännande och roligt, speciellt när vi hade liknande tänk även fast hon hade så mycket mer erfarenhet av häst. Vad tycker ni, stämmer citaten ovan?
Malin

Jag säger som jag alltid sagt, ett bett är aldrig skarpare än ryttarens hand. Hundra gånger bättre att rida på ett skarpare bett så att ridningen blir harmonisk utan dragkamp. Visst, helt underbart om man kan rida på ett vanligt tränsbett och klart att man ska försöka med det om det går. Men hur mycket man än tränar så kanske hästen ändå blir jättelycklig, het och stark inne på banan. Då anser jag inte att det är att dölja problemen utan då är det mycket bättre att sätta på ett skarpare bett och kunna genomföra en harmonisk ritt. Det är extra hjälp till en tryggare ridning enligt mig. Jag skulle i alla fall aldrig vilja behöva sitta och slita hästen i munnen för att ha någorlunda kontroll och ändå behöva oroa mig för en galen runda när jag kan sätta på ett lite skarpare bett och så blir hela ridningen bättre. För i mitt fall tror jag aldrig att Pelle skulle sluta vara stark vid hoppning hur mycket jag än försökte träna på det. Men jag har i alla fall lyckats klara av att starta en tävling på ett waterford-bett, absolut framsteg. :) så klart att man ska försöka jobba på att kunna rida på ett vanligt bett, men jag tycker det är fel att lägga fram ett skarpt bett som en genväg. Är spö också en genväg då?

Lina

Jag håller med dig Paulina. Hästar ÄR känsliga djur och alla hästar tycker jag ska kunna gå på vanligt tränsbett. Om de inte kan göra det, då borde man ta sig en funderare över VAD som ligger till grund för problemet. Att sätta på ett starkt bett löser ingenting alls enligt min mening. Hästar som är välridna på riktigt ska kunnas ridas endast med sätet :)

Nina

Intressant Paulina! Jag hörde en gång en liknelse att skarpa bett är som att köra med handbromsen i.

bodil

håller med ovan, att ett bett är aldrig skarpare än en ryttares hand. Vad räknas som skarpare bett? Ett bett med hävstång kan hjälpa hästen till rätt form med en mjuk hand om ryttaren har svårt att få hästen i rätt form i gångarten med ett vanligt bett o inte en häst med rätt överlinje. En bra överlinje ger en hållbarhäst.

Anna

Åhh, detta sätter alltid igång mina funderingar när jag läser och hur jag faktiskt tänker kring det här. Blir så glad av det varje gång.
Jag tror såklart som många säger att hur skarpt bettet är beror på ryttarens hand. För om du är en duktig ryttare som rider med sätet bra och har en fin kommunikation med din häst så behöver du ju inte andvända det skarpa bettet utan det bara ligger där. Men varför ska man då ha skarpt bett om du inte använder det? Ryttaren sätter väl ganska ofta ett skarpt bett i munnen på hästen för att den "behöver" det. Vissa hästar kanske trivs med en viss typ av bett, visst det kan jag kanske tänka mig.
Jag håller också med Paulina, många sätter ju faktiskt på ett skarpare bett för att de måste ha det för att hästen inte ska rusa iväg. Men det löser faktiskt inte problemet! Så ja, det är fel väg att gå att sätta på ett skarpare bett för att lösa problem.
Jag skulle själv aldrig sätta på ett skarpare bett på min häst om den skulle bli "stark" eller "het". Om jag skulle rida med islandsstång på en tävling skulle det vara för att det tydligt skulle synas hur lite jag använder tygeln och jag skulle aldrig rida med islandsstång eller annat stångbett förens jag vet att vi har nått den nivån!

Tove

Jag föredrar också att rida på vanliga tränsbett. Man ska väl ändå korrigera hästen till största del genom kroppen?

Jag har ridit för en dressyrryttare i sommar och det har verkligen varit givande. Jag har verkligen insett hur viktigt det är att använda kroppen vid ridning, att det är det som får hästen att till slut gå rätt (Jag visste det självklart tidigare men har varit ganska lat med att använda kroppen).

Egentligen så har jag inte så bra koll på hur det är att rida med stång då jag själv aldrig har gjort det, men på en tävling kan jag ganska enkelt peka ut vilka hästar som går med stång och vilka som går i äkta form, utan att titta på hästens mun.

Elvira - Baraelvira.se

Själv tycker jag att det är ryttarens kropp och tanke som ska kunna rida hästen in i en bra form, inte ett skarpt bett. Självklart ska man kunna rida hästen på ett tränsbett! Jag skulle inte säga att ett skarpt bett hjälper HÄSTEN till en bra form, utan RYTTAREN (tänker lite på "Bodils" kommentar). Har hästen inte en bra och bärande muskulatur får man som människa ta på sig det ansvaret och bygga upp överlinjen genom schyssta metoder anser jag, inte nödvändigtvis genom att sätta på en hävstång så att hästen blir forcerad in i en form som den då kanske inte är redo för. :)

Bodil

Vill dementera , jag menar att hästen kan ha en bra överlinje o muskulatur o gå i rätt form med vanligt bett, men ryttaren kanske inte kan få hästen i den formen med sin sits o sin ridning fullt ut, då kan halvstången hjälpa ryttaren att känna hur eftergiften skall kännas o den rätta formen. Jag tänker främst utifrån tölten. Även Där sätter man inte bara skarpt bett bara för att hästen är het el framåt o svår utan även för att få en bättre överlinje .

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress