31 december 2013

Gott nytt år!

Nu stå hästarna inne i tryggheten och redo för en jobbigt natt med mycket smällar. Nyårsafton är ingen höjdare för oss med djur men jag försöker göra det bästa av saken för mina fyrbeningar. Pinnen fick en lång ridtur i högt tempo runt fälten i fantastiskt vinterväder. Det var strålande sol, klarblå himmel och ett helt perfekt sätt att avsluta året på hästryggen.

Förhoppningsvis fick han utlopp för sin energi under ridturen då vi galopperade mycket så han står snällt och stilla i boxen under natten. Boxen är fylld med extra mycket mjuk halm, hö uppblandat med halm att pilla i, extra mycket färskt vatten är upphällt och alla hästar fick komma in extra tidigt då det redan har börjat smälla. Pinnen verkar dock helt orörd över att det pangar utomhus och trots att det smällde nära oss när vi var red ute på fälten ensamma blev ha inte orolig. Jag tror faktiskt att han tar fyrverkerierna under natten med samma lugn som han tar det mesta i livet.  Sådana här dagar är det lite extra bra att ha en häst med stadigt psyke! 

Hoppas era hästar får en okej natt och att alla ni hästägare inte oroar er för mycket. Gott nytt år önskar Pinnen och jag er alla! 
Hela Augusti månad cirkulerade runt träning inför Svenska Mästerskapen i Gaedingakeppni och i slutet av månaden åkte hela upp till Kalmar där tävlingen var med två hästar i lastbilen. Det var en höjdpunkt och ett mål som uppfylldes för mig som aldrig tävlat så högt tidigare och jag var så imponerad av den nya världen jag fick upptäcka. Att bara vara på tävlingsplatsen och andas fina tävlingshästar var motiverade. Jag blev väldigt inspirerad av att se Sveriges duktigaste ryttare och hästar. För första gången kände jag verkligen att "Det här vill jag göra i framtiden." men då på andra villkor och möjligheter än de jag hade där just då. 
 
Efter SM laddade jag om inför nästa stora händelse i mitt liv, flytten till Odense. Jag flyttade hemifrån, utomlands och bodde för första gången helt själv. Konstigt, ensamt och läskigt kändes det att bli lämnad på ett främmande ställe i ett annat land på obestämd tid. Men jag fick även här uppleva en helt ny värld, lära mig massor och leva med/på islandshästar. Det var roligt men tufft som hästjobb är.

Jag arbetade alldeles för långa dagar, var helt utmattad på kvällarna och vissa dagar kändes det som att jag inte orkade ta mig igenom en dag till. Jag fick andra synvinklar och fick uppleva ett helt annat liv. Jag skrattade massor med mina arbetskompisar, galopperade snabbare än vinden, red finare hästar än vad jag någonsin skådat och tränade massor med unghästar. Jag fick fantastiskt många timmar i sadeln och fick lära mig rida alla möjliga hästar. Jag hade fantastiska dagar i Danmark tillsammans med hästarna, jag fick massor med undervisning och hade hand om några av världens bästa hästar. Trots att det stundtals var hårt ångrar jag det inte och jag lärde mig så mycket inte bara om hästar, utan om livet. 

I slutet av min tid i Danmark träffade jag på en viss häst som var det vackraste jag skådat. Jag hade aldrig trott mig finna en sådan "perfect match" men där hade jag fel. Några veckor efter flytten hem till Sverige igen åkte vi åter till Odense där vi hämtade hem min dröm på fyra ben. Att ha köpt Þinur är det absolut bästa som har hänt i år och det känns som ett utmärkt sätt att avsluta 2013, med flaggan i topp. Gott nytt år önskar jag er alla!

30 december 2013

Träning av herr vit

Var tog den här dagen vägen egentligen? Fem timmar var jag i stallet och nu när jag är hemma är det plöstsligt bäckmörkt ute. 

Jag har iallafall tränat Pinnen i paddocken och sedan skrittat ut en halvtimme. Vi rider verkligen sällan i paddocken jag och herr vit men idag startade vi där vilket är nyttigt att göra ibland. Fokuset under träningarna varesig det är i paddocken eller ute i skogen ligger just på att få honom stadigare i gångarterna och starkare i kroppen för att kunna samla upp honom mer. Även själva formen i gångarterna behöver bli stadigare, men sådan kommer med styrkan! Med lite bättre kondis och mer muskler tror jag han kommer bli riktigt häftig att rida.

Redan nu passar han mig som handen i hansken i ridningen, han har mycket energi och är otroligt ambitiös vilket jag föredrar. Men på samma gång är han väldigt avslappnad och lugn vilket gör att han är lätt att kommunicera med trots att han hela tiden vill framåt.  Sedan visar han tydlig med att visa vad han tycker om min ridning och är på så sätt en väldigt bra ridlärare. Jag tror stenhårt på min Þinur och tycker han är en fantastisk häst att ha sitt på. Det blir spännande att se vad nästa år har att erbjuda oss och hur mycket Pinnen kommer utvecklas! 
 
 

Åh vad jag ser fram emot att få åka ut med honom nästa år på några små tävlingar!