28 februari 2013

Sommareksem - tips!

Kalla mig Paulina "eksemfixaren" Althin. Skämt åsido så hade jag mycket arbete med Saga då hon var en eksemhäst. När jag träffade henne hade hon avkliad man och det hade varit ännu värre när hon kom till Skåne fick jag höra. Men, jag var otroligt konsekvent i min behandling av Sagas eksem och i slutet var (och är) hon så vacker med mycket man. IMG_1972Här kommer lite tips för er där ute som har eksemhästar eller hästar som kliar sig i manen på sommarhalvåret.  Tvätta hästen ofta, annars täpper smutsen till porerna och det triggar igång eksemet. Om hästarna är rena så lockar det inte heller till sig flugor och svidknott (som islandshästar reagerar på) på samma sätt. Det finns speciellt schampo mot eksem från märket "PROB" men det är väldigt dyrt. Schampo från K9 Horse rekommenderar jag, då det innehåller Aloe Vera och har en lugnande effekt på känslig hud. Utöver att tvätta hästen ofta finns andra åtgärder att ta till (som jag har använt mig av)
  • På med exemtäcke  tidigt på våren för att förebygga eksemet så att det inte bryter ut kraftigt. ·
  • PROB's andra produkter är även de bra. Det finns hästdeo, olja och krämer som fungerar mycket bra i man och päls. ·
  • Horsol heter en annan produkt som används i man och svans för att lindra klåda och återfukta. ·
  • Jag använder även Aloe Vera (Obs. karenstid!) ibland i manen för att återfukta samt om det uppkommer sår. ·
  • Tobbe Larssons ekologiska hästsalva använder jag även i manen för att återfukta. Imponerande dryg och håller i dagar. ·
  • Det kan vara en bra idé att testa örter som man ger hästen i fodret. DermiX är en blandning som rekommenderas hos Hippo K9 för eksemhästar.
...listan kan bli millång inser jag nu! Det finns massor av olika tips och trix men tipsen ovan har jag själv använt mig av eller blivit tipsad om. IMG_2059 Noggrannhet är A och O när det gäller hästar som kliar sig, behandla konstant och var uppmärksam. Jag tittade igenom Saga otroligt noggrannt varje dag och behandlar efter behov. Det fanns inte ett sår som jag inte visste om! Det tar lite extra tid att behandla en eksemhäst men det är värt det och med behandling kan man göra stor skillnad!
Ebba

Du gjorde verkligen ett bra jobb mot hennes eksem! Det syntes ju knappt att hon hade det med sin fina man och päls!

Cherie Mårtensson - Mamma till Emma med löparskorna i handen

Mina kunder använder Forevers Aloe Vera och ger i fodret för att hålla magen i en bra form då hudproblem oftast beror på en obalans i magen.

Svar: Exakt som örterna då med andra ord :)
Paulina - paulinas.se

Dorseen

Har du testat DermiX ? :)

Svar: Det använder jag! :)
PAULINAS.SE

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress