Nu kan jag verkligen dra igång med ridningen av Gardenia igen då isen har smält och det är tryggt att rida snabbare än i skritt utan att halka omkring. KUL! I går red jag en stund i paddocken efter uteritten och jag vet inte riktigt vad jag tyckte. Vi är ju lite ur form, det kan man nog säga med tanke på att G har varit konvalescent. Men det är ju inte direkt konstigt med tanke på att vi inte har kunnat träna på ett par månader. Tur att det snart blir ändring på det! Kort och gott tyckte jag inte att Gardenia igår var tillräckligt kvick för skänkeln och tar ett ärligt stöd i början av passet. Hon kändes lite "trögstartad" och uttråkad. Min syster som såg henne från marken tyckte hon såg jättetrevlig ut och sa att hon arbetade igenom kroppen bra. Ibland känns det värre än vad det är! Men den där känslan som man vill ha när allt bara flyter på och allt är så enkelt, den var inte där. IMG_7261 copy Nya tag blir det i morgon, då tänkte jag rida igenom henne ordentligt. Jag skulle behöva lite inspiration när det gäller övningar i paddocken för att få lite variation. Överös mig med tips så lägger jag ut de bästa på bloggen med länk till er som berättat om övningen. På så sätt kan vi inspirera varandra, hur bra är inte det?
Betty

Bedöm själv om du tycker det är bra, men har bla. lagt upp en video idag:
http://mirakelbetty.wordpress.com/2013/02/28/ridovning-tempovaxlingar-med-bella-och-archie/

Finns en till video, sök på "rutan" så ska det komma upp!

Kram.

Betty

Förresten så kommer det upp en ny övning varannan vecka, så det fylls ju på ständigt, så håll koll ;)

Kram!

Svar: Tacktack! :)
Paulina - paulinas.se

Frida Holgersson

Min häst är oftast ganska trögstartad också och jag brukar värma upp länge i skritt då. Jag brukar göra slutor och öppnor och verkligen hålla koll på bogarna så de är på plats. Jag gör även bakdelsvändningar och framdelsvändningar på en volt. Det mjukar upp honom riktigt ordentligt! Öka och minska längden på skrittstegen och lägg in mindre volter längst långsidorna.

Något som man kan göra när man sedan har travat fram lite i en djupare form är att göra grymt många tempoväxlingar, avsaktningar och igångsättningar. Det får verkligen hästen att tagga till och sätta sig mer på baken. Något man även kan prova om man är snabb i hjälperna är att ta halvhalter som att hästen ska sakta av till skritt, men när hästen är precis påväg att sakta av så driver du fram den igen i trav. Det får dem verkligen att sätta sig på bakbenen men det gäller att man har snabba hjälper och en häst som svarar direkt på dem.

Hippson.se har sjukt många och bra övningar som är lätta att hitta på deras sida. Man kan välja vilken svårighetsgrad man vill ha på övningarna och man kan även söka på ett basord om man är ute efter en speciell övning. Superbra sida!

Hoppas det hjälpte något.
Kram!

Emely

Min medryttarponny kan va lite seg i början på ett ridpass när jag ska börja rida honom. Då brukar jag bara börja med att skritta fram honom ordentligt, öka och minska skritten lite, göra några halter och känna att han lyssnar på mig. Sen när jag börjar trava så har jag en övning som jag tycker är jätte bra och som brukar funka för mig i alla fall, så att han lyssnar lite bättre. Jag börjar med att trava, sen gör jag halt mitt på kortsidan. Sen fram i trav direkt från halt, och sen göra halt på nästa kortsida igen, och sen fram i trav igen osv osv.

När man tycker att det funkar och att hästen lyssnar på en, då kan man göra halt på lång sidorna också, allstå fyra halter på ett varv, och fram i trav direkt. Om man har en duktig häst och du känner att hästen lyssnar på dig, då kan du även testa övningen även i galopp. Men jag tycker att trav är bra att börja med.

Jag tycker att detta är en jätte bra övning, och det får hästen fokuserad på arbetet och får den att lyssna på sin ryttare.

Hoppas att du tyckte övningen va bra och att du testar den! :) Kram! :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress