31 januari 2013

Vilket strö ska man ha?

db3505f468b711e28e5d22000a1f979a_7Fråga: Hej! Jätte fin blogg! :) Hade inte du kunnat skriva ett inlägg om vad du tycker är bra att ha som strö i boxarna och om du tycker att man ska ha bädd eller inte osv? Tycker att du brukar ha jätte bra åsikter om saker och ting! :) Svar: Självklart kan jag göra det! :) Jag tror att vad man vill ha sin häst på är ytterst personligt och i många fall som inackorderad kan man inte välja själv, då strö ingår i priset. Min personliga favorit är halm (trots att jag är allergisk) av den anledningen att hästen alltid ha någonting att pilla med och äta under all timmar den står inne. Nu har jag spån till Gardenia vilket jag inte har testat innan. Det har hittills fungerat utmärkt då boxen är så stor att hon inte kan dra runt allt som hon har gjort tidigare. Stallet är uppvärmt vilket gör att det inte är kyligt i stallet, därför har hon ingen bädd. Det enda negativa är egentligen att hennes strö inte är ätbart. Men vi har lyxen att ha halm av hög kvalitet som jag lägger in varje dag i ett hörn åt henne som extra mat för att hålla magen igång. På så sätt har hon något att äta hela tiden! Bädd eller inte bädd tycker jag beror på vilken årstid det är, hur stallet är och vilket strö man har. Vid kallare årstider om man har halm och kallstall tycker jag att bädd är perfekt. Det blir mjukare och varmare för hästen att ligga ner. Sedan blir det enklare att mocka! Under sommarhalvåret har jag aldrig någon bädd då amoniak frigörs när det är varmt. Vad har ni för strö till era hästar? 
L

För några år sedan bytte vi till spånpellets, och det ströet gillar jag mest! Det är mycket enklare att hantera en liten påse med pellets än stora balar, och när man häller lite vatten på det så det sväller upp så blir det finfördelat och 2-3 gånger större volym. Perfekt enligt mig! :)

Ebba

Vi har halm och är nöjda. :)

Cissi

Vi hade halm förut, det här året bytte vi till hamlpellets och har bädd. Det fungerar toppenbra och hästarna är nöjda. Halmpellets kan orsaka kolik om hästen äter det, men vi har turen att våra hästar helt enkelt har accepterat det som strömaterial. På sommaren har vi hästarna ute dygnet runt och använder därför ingenting (=

Ebba

Kan inte du skriva ett inlägg med tips på hur man ska få en blogg så bra som möjligt? Kanske vad du tycker gör en blogg bra vs. mindre bra? Det vore så intressant att höra och kunna ta åt sig tips! :)

FRIDA ELMLUND

Har halm och är väldigt nöjd med det! :)

MandaS. Med travhästen i hjärtat

Vi har alltid haft spån, tycker det funkar bäst och lättast att få tag i här omkring. Vi hade halm när vi hade fölunge och det blev tung mockat tyvärr!

Friskey

jag har spån just nu, tycker det är lättmockat, det blir ljust och ser fräscht ut. Lätt och billigt att få tag på. Har även provat torv vilket jag tycker funkar bra också, också ganska lättmockat men det negativa är att det blir torvdamm överallt och det gör att det ser smutsigt ut i hela stallet.. Har också provat att han tidningspapper vilket var otroligt svårmockat, men funkade annars bra tycker jag!

Johanna

Jag har torvmix till min häst, hade jag fått välja hade jag valt spån då jag tycker det är fräshast :-)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress