29 november 2014

Foderstat för en islänning

Jag tänkte dela med er av vad Pinnen äter till vardags. Största delen av hans foderstat består av grovfoder. Han fodras med hö och har utöver det fri tillgång på gräs samt halm av god kvalitet. För mig är det superviktigt att kunna erbjuda honom mat dygnet runt för att han ska kunna hålla gång sin mage och må bra. En häst är gjord för att tugga 18 timmar om dagen och den möjlgheten vill jag såklart att han ska ha. 

Utöver grovfodret så får Pinnen mineraler och vitaminer från Pavo i brikettform. Tillsammans med det får han även en örtblandning från HippoK9 och magbalsam för att hålla hans mage i gott skick. För att Pinnen ska äta upp sina tillskott så får han även några deciliter müsliblandning från en fodertillverkare i närheten. Det är inte några stora mängder kraftfoder men Pinnen uppskattar det och äter med hjälp av müslin upp allt annat med god aptit. 

Det här med foder och tillskott är verkligen en vetenskap i sig och jag tycker det är väldigt svårt att hitta rätt bland allt som finns att köpa på marknaden. Ju mer jag fördjupar mig i ämnet desto svårare tycker jag det blir och desto mindre känner jag att jag kan. Jag hade jättegärna hört hur ni tänker kring foder. Vad äter era hästar och varför? 

Yrsa - Wild Hoofbeats

Nu enbart silage av god kvalite med all näring som behövs och god protein halt.
Och efter ridning/träning får hon lite müsli hippolyt light, med 2msk probiomin :)

Anonym

Min varmblodstravare får 15 kg hö/dygn och halm. Utöver det äter hon lucern och havre för att täcka upp de behoven grovfodret inte täcker.

Yrsa - Wild Hoofbeats

Hur funkar Hippok9 för dig?
Forysta började ju klia sig när hon fick det i våras..

Anna & Trú

Min nyinköpta islandshäst får 6 kg ensilage/dag. 3dl müsli "Iceland" från Equisana kvällstid. Morötter morgon & kväll & ett mått loppfrö efter ridning :)

Anonym

Aska får en hel radda med kraftfoder tyvärr haha. Nä men pga uselt grovfoder så får hon en del kompletterande. Det hon får nu är speedi-beet

Louisa Sörensen

Bah förra skickades ju innan jag va klar :P
Det jag ger är speedi-beet, granngårdens Proteinkoncentrat Special, miner blå, salt, linfröolja och kiselgur.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress