31 augusti 2015

Att klippa en islandshäst

Att ha islandshäst på lösdrift året om och samtidigt träna den aktivt under vinterhalvåret är en klurig kombination. Det är en svår balansgång när det kommer till vinterpälsen. Jag tillhör den skara ryttare som inte ta bort den värmande pälsen som tempererar hästen perfekt samtidigt som det inte fungerar att släppa ut en svettig häst i hagen på kvällen efter ett ridpass Det är en klurig avvägning! 

Förra året valde jag att klippa Pinnen på halsen och bogen under hösten. Det gav mig en piggare häst som höll sig svalare under ridpassen samtidigt som han fick behålla sin långa, skyddande päls över rygg och kors. Det blev en lyckad klippning för en aktiv isis som Herr Vit och i år satsar jag på att göra likadant. Hur klipper ni era fyrbenta vänner? 

Pilarna visar var Pinnens klippning slutar. 
Jenny

Halsklippning brukar jag köra på :) Brukar försöka klippa ganska tidigt så hinner pälsen bli perfekt innan snön kommer :)

malin

helklippning och sedan halvklippning! :) halvklippning är hela halsen, under magen och sedan en linje från ljumsken till manken!

Anonym

Halv klipper min!
Klipper hals och bog stannar precis där benen börjar. Klipper sen ingen sne båge från manken och ner. Så skyddar det alla känsliga organ samtidigt som han inte blir dyngsur av svett!! Funkar super för oss. Han behöver inget stalltäcke inne och bara täcke när det är kallt!!

Amanda

Jag har körponny men täckesklipper i början av oktober och klipper sedan halsen i december. Funkar bra för oss. Vill helst inte klippa efter nyår, men det brukar hålla sig fint då det mest växer oktober-november.

Johanna

Har faktiskt inte bestämt mig hur jag ska göra i år än, tro det eller ej ;)

Helena

Klipper hals och bog vilket han trivs med. Blir också piggare av den klippningen :)

Anonym

Halvklippning annars skulle hon nog dött inomhus

Anonym

Lät bli att klippa min ett år, insåg att det inte fungerade så halvklippte nästa. Tyvärr blir han genomblöt över den oklippta halvan så det var bara att helklippa året efter det och så får jag helt enkelt fortsätta och täcka på honom istället. Men å andra sidan är han väldigt varm av sig och har aldrig behövt mer än 1-200g täcke trots helklippning :)

Svar: Skönt att ni hittat vad som passat för er. :)
PAULINAS.SE

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress