31 december 2015

Gott nytt år!

Gott nytt år kära läsare, vänner och bekanta! 

Tack för att ni valt att följa mig och Pinnen under året och jag hoppas att ni hänger med på vår resa även 2016. 

Helt galet att jag har fått över 66 000 likes på Instagram under året. Ovan ser ni de mest omtyckta bilderna!

30 december 2015

Mat, mage och motion

Jag fick en fråga bland kommentarerna som jag tänkte svara på i ett inlägg. Det här med foder och hull är nämligen någonting som intresserar mig väldigt mycket! 

Susanne: Hej! N
i är verkligen fina tillsammans du och Pinnen! Pinnen är verkligen fin i kroppen så får man fråga vad har får för mat och mycket, och dessutom vilken motion? 

Just nu är Pinnen under behandling av kiropraktor så han går mindre och lugnare än vanligt. I Januari är tanken att han ska ridas/tömköras 5 dagar i veckan, promeneras 1 dag och vila/aktiveras med lite trickträning 1 dag. När han är i full tävlingskondition går han lika mycket men i högre tempo och högre form. 

Maten är jag väldigt noggrann med när det kommer till Pinnen. Jag har faktiskt blivit ännu mer petig efter en lång och intressant föreläsning om just hästfoder i höstas. Visste ni att det inte är skadligt för en häst att vara lite för smal men om hästen är lite för tjock så är det direkt skadligt för den? Läskigt. 

Pinnen äter hö, mineraler från Pavo, bete i hagen halva dygnet och lite morötter. Det klarar Pinnen sig alldeles utmärkt på och han är i fint hull. Kraftfoder får han inte av den enkla anledningen att det inte behövs. Jag kör på taktiken "Less is more". Ett bra grovfoder tror jag man kommer långt på! 

Sötisen i bra hull. 

29 december 2015

Min miljonhäst

Jag tror inte riktigt jag gått in särskilt djupt på vad som hänt med Pinnen så jag tänkte att det var dags nu. Han har enda sedan jag köpt honom varit stel och har haft svårt att gå på volt. Jag har såklart kollat upp honom men ingen har egentligen hittat någonting tills jag tog ut en riktigt kunnig kiropraktor, Åsa som jag blivit tipsad om. 

Det visade sig att Pinnen hade rejäla låsningar i bäckenet. Ena bakbenet var väldigt rörligt när kiroprakorn lyfte på det men vänster bakben gick in alls att lyfta uppåt. Troligen rör det sig om en väldigt gammal skada som kiropraktorn tror är en betäckningsskada från när Pinnen var hingst. Med andra ord har Pinnen haft låsningen i halva sitt liv. Det låsta bäcken har lett till låsningar genom hela kroppen och det är det vi just nu arbetar med att lossa. Det kommer ta tid innan Pinnen blir sitt allra bästa jag.

Jag har förberett mig på att hela 2016 kommer bli ett år av rehab och försiktig träning för Pinnen. Det känns såklart jättetråkigt att han inte är på topp men upplägget med kiropraktor, hovslagare och kunniga människor som kan hjälpa mig känns tryggt. Jag avgudar Pinnen och han är värd all tid i världen. Kiropraktorn tror att Pinnen kommer bli en helt ny häst när han är bra i kroppen igen och det är det vi kämpar för. Det kommer bli en tuff vår för oss men det kommer bli bra. Det är jag säker på.