30 juni 2016

Torsdag

Vardag med häst

Hej på er!

Dagens ridplaner förändrades lite. Jag hade sett framför mig en härlig ridtur med min syster i strålande solsken och blå himmel (som jag alltid tänker mig att alla uteritter ska bli haha). Men regnet fullkomligt öste ner när vi åkte till stallet och ju närmare stallet vi kom desto mer regnande det. Så typiskt. 

Efter en kopp te i sadelkammaren och en stund i boxen för hästar så blev vädret lite bättre och vi traskade ut till ridbanan för ett pass där. Julia var sugen på hoppning så det blev ett par små hinder på ridbanan. Pinnen och jag vågade oss på även ett par, för oss lite högre språng. Snälla Pinnen skulle aldrig få för sig att stanna vilket jag som är lite feg när det kommer till hinder uppskattar.  😉 

Här kommer några bilder gårdagens ridtur i kanonväder. Tänk om det alltid kunde vara såhär vackert ridväder! 
Att göra sin häst rättvisa verkar vara viktigt för många ryttare och hästägare. Hur många gånger har man inte hört "Jag gör inte min häst rättvisa" och "Min häst förtjänar nog en bättre ryttare än vad jag är". 

Jag är övertygad om att det finns många ryttare som kan tävla Pinnen i högre klasser än vad jag gör, få bättre poäng och visa upp honom bättre än vad jag kan på tävlingsbanan. Han hade kunnat prestera bättre, högre och mer än vad han gör med mig. Det finns många som besitter både mer kunskap och rutin än vad jag gör. Men tävlingsresultat och prestation är inte synomymer med lycka och välmående. 

Hästarna bryr sig inte om hur högt de tävlar eller hur många blågula rosetter som hänger i sadelkammaren. De drömmer inte om mästerskap eller om att få prestera på tävlingsbanorna. De har varken prestationsmål, prestationsångest och behov av att vinna tävlingar. 

Så länge vi behandlar hästarna väl, försöker träna hästarna på ett så hälsosamt sätt som möjligt och gör vårt allra bästa för att hästarna ska må bra är det gott nog. För mig är det att göra sin häst rättvisa. Om man sedan visar upp sin häst för stor publik eller nöjer sig att rida för fåglarna i skogen bestämmer man själv. Så länge hästen välmående är i centrum kan det inte bli fel. 
 

29 juni 2016

Onsdag

Vardag med häst

Godmorgon! 

Gårdagen bestod för Pinnens del av ett pass på ridbanan med bommar och småhinder. Varken jag eller Pinnen har någon talang för hoppning men oj så kul vi har när vi försöker oss på markarbete. Avstånden blir det lite si sådär med ibland men Pinnen galopperar glatt runt med stora språng och över kommer vi alltid... På ett eller annat sätt.  😉 
 
Idag väntar en halvdag på jobbet innan jag beger mig till stallet för en uteritt. Det lutar mot en kortare töltrunda på jordvägarna som sträcker sig runt åkrarna. I morgon väntar en längre uteritt på varierat underlag tillsammans med min syster så jag försöker anpassa dagens ridtur efter det. Variation tror jag är grundläggande för en hållbar och glad häst.