Svenska Ridsportsförbundet har i dagarna gått ut med informationen om att mätstickor ska testas på svenska tävlingsbanor runt om i landet. Mätstickorna syftar till att objektivt kontrollera nosgrimmor på tävlingar då förbundet ser en utbredd trend att dra åt nosgrimmorna hårt. 
 
Det behövs en förändring kring kulturen av användandet av nosgrimmor. I mina ögon är det inte okej att hästar går med stora skador i munnen orsakade av hårt spända nosgrimmor och att hästar går med permanenta tryckskador på nosryggen som följd till år med på tok för hårt spända nosgrimmor.  Det är inte okej att stora delar av våra ridhästar har skador i munnen till följd av utrustning vi tvingar på dem. 
 
Jag har ingenting emot nosgrimmor i sig. Tvärtom så vet jag att det kan vara till hjälp i utbildningen av en häst men det gäller att anpassa utrustningen korrekt. Problemet är när nosgrimmorna missbrukas så grovt att det skadar hästarna. Tummen upp till hårdare kontroll av nosgrimmorna. En bra start på att göra hästsporten till en mer hästvänlig plats. 
 
S

Kloka tankar! Jag ger också en tumme upp till kontrollen av nosgrimmor!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress