Ännu en dag i härligt vinterväder! Att lämna en lång dag på universitetet för att ta en ridtur i gnistrande snö och solnedgång är inte helt fel. Jag är lite avis på er som bor i delar av Sverige där ni har snö flera månader varje året. Det känns så mycket mer härligt än den skånska leran och det eviga regnet.  😉 
 
Sedan snön kommit har jag tagit det lite lugnare med Pinnens träning även fast vi dragit en del repor i tölt, trav och galopp så att snön yrt om oss. Jag är inte alls van att träna hästar en längre tid i snö efter att bara haft häst i södra Skåne och Danmark som inte bjudit på särskilt mycket vinterväder.

Min rädsla är att underlagt kanske blir lite tungt för en häst som varit skadad men på samma gång har vi ju inte sååå mycket snö utan kanske en decimeter på vägarna. Pinnen går superbra och verkar trivas toppen med vinterväglaget... Vad har ni för erfarenheter av att träna hästar i snö? Är det mycket mer ansträngande för hästen? 
Evelina

Åh, vilka fina bilder! Här hos oss i Södermanland har vi knappt någon snö kvar, bara lite snöhögar kvar i diken osv. Vi har tränat våra Islandshästar kortare pass i snö, då har vi mest tränat kondition samt lite styrka genom att låta dem pulsa genom snön i skritt, trav och galopp. Själv tror jag att det kan bli tungt för dem om man rider dem under en längre tid under ett ridpass, men det är nog ingen fara om man rider kortare stunder, men jag kan ha fel. :)

Adina

Jag är ju från Luleå ursprungligen och har vinterväglag minst om du har på bilden under åtminstone jan-april, och vad man kan säga är väl att det självklart är mer ansträngande när det är en dm snö som hästen måste pulsa igenom. Oftast dagarna när det inte är plogat än eller att man rider ut i skogen jobbade jag mestadels i trav eller galopp. Om det är klibbsnö som ger stylor brukar tölt vara bästa underlaget då styltorna flyger iväg pga hästens benrörelser. Men ja, man får ju självklart se till att man ger hästen pauser där emellan så den hinner återhämta sig :)
Jag tror du resonerar klokt genom att ta det lite lugnare iom Pinnens senskada :) Sen om det inte varit för den hade jag nog inte varit lika orolig, sålänge man ser till att variera hästens träning så lär den nog inte bli överansträngd till någon farligare del :)

Svar: Så bra att få tips från en riktigt norrlänning. Tusen tack! :)
PAULINAS.SE

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress