En extra känslig häst? 
 
Jag tänkte bjuda på ett litet trix som kan vara värt att testa om man har en häst som är väldigt känslig i munnen. Ett rem mellan bettringarna under hakan kan ge extra stöd och hålla bettet på plats. Jag använder lilla B's gamla valphalsband men ett par sporremmar eller annan läderrem man har liggande i sadelkammaren fungerar lika bra. 

Pinnen, som är en kräsen kille uppskttar lösningen vilket är ett bra betyg! 😉 
 

 
Jag har en bit att köra till och från stallet vilket gör att jag varje dag får en stund att reflektera. Efter ridpassen brukar jag alltid fundera på vad som var bra, vad som hade kunnat bli bättre och hur jag kunnat göra det bättre till nästa gång. 
 
Häromdagen hade jag ett pass som verkligen krävde sin reflektion. Det var ett ridpass ute i skogen och Pinnen var så himla pigg. Jag lyckades inte alls ta vara på hans energi - han taktade trots mina försök att lugna ner honom och varje gång vi svängde in på en stig som var rak så ville han fara iväg. På vissa hästar fungerar det toppenbra att göra upprepade halter på överladdade hästar men på Pinnen är den lönlöst. Han blir bara mer frustrerad, het och otålig.

Ridpasset hade kort och gott kunnat sammanfattas som dåligt. Pinnen var het och spänd. Jag lyckades inte få ner honom på jorden vilket krävde lite reflektioner. Pinnen är aldrig dum men han är mycket häst och ibland blir det för mycket. Efter att ha gått igenom ridpasset i mitt huvud så insåg jag snabt att jag inte gett Pinnen de bästa förutsättningarna. Pinnen hade vilat dagen innan vilket alltid gör honom extra pigg, jag hade ett spö i handen (inte uppskattat) det var fel bett och jag hade dessutom stressat i stallet för att hinna rida innan mörkret kom. 

Det är väldigt intressant när man börjar reflektera över ridpass, bra som dåliga. I mitt fall är det ofta så att Pinnens beteende avspeglar mig. Är jag stressad blir han stressad, är jag i balans så är han i balans och är jag lugn så är han oftast mycket lugnare. Känner ni igen er? 
Här kommer ett litet tips för alla islandshästfantaster där ute! 

På Fotograf & Konstnär Emma Janssons hemsida (klick) kan man hitta fina inredningsdetaljer til hemmet, posters och fina vykort inspirerade av just Islandshästen. 

Jag blev lite extra förtjust i bilderna nedan. De hade gärna fått hänga i min lilla lägenhet. 😉