Jag sitter i mitt kök med en stor kopp kaffe och träningsvärk i nästan hela kroppen. Den här veckan har vi inga föreläsningar på universitetet utan spenderar dagarna på ett gym i stan. Vi går olika pass, tränar och ska i slutet av månaden jag jag hålla ett "gympapass". Såhär i slutet av träningveckan känns det att kroppen har fått arbeta och det är lite smärtsamt att resa sig upp... 😉 
 
Det roliga med min utbildning och allt jag lär mig om träning är att det i mångt och mycket går att koppla till ridsporten. Jag märker tydligt på mig själv att jag sitter mycket bättre i sadeln och kan inverka mycket bättre när jag tränar regelbundet. Sedan har jag börjat fundera mycket på själva hästträningen och hur man ska träna ridhästar på bästa möjliga sätt. 
 
Om jag exempelvis bestämmer mig för att tävla Pinnen i pass i framtiden och satsa inom de grenarna så kräver det ett annat upplägg än fyr, femgång eller tölt ur ett fysiologiskt perspektiv för att hästen ska kunna prestera på bästa sätt. Detta av den enkla anledningen att hästar, liksom människor har olika typer av muskelfibrer med olika egenskaper. Man kan med hjälp av olika upplägg träna de muskelfibrer som ger mer explosivitet/kraft under korta tid vilket gynnar löp eller fibrer som ger bättre uthållighet. Intressant va?  

Två bilder från i somras. Här tränar vi varken explosivitet eller uthållighet utan snarare avslappning... 😉 
 
Johanna

åååååh, jag längtar ihjäl mig efter sommaren!!! Vill ha solsken och härliga plusgrader NU.

Julia

Skulle du inte kunna berätta mer om muskelfibrer och underlag? Som passryttare låter det ju super intressant!

Sara

Så är det ju egentligen med alla idrottsgrenar och olika hästgrenar, det krävs olika upplägg för att prestationen ska kunna bli så bra som möjligt men också för att kroppen ska hålla. Det var riktigt intressant att studera träningslära inom de olika hästgrenarna, det gav mig lite mer på fötterna så att säga :)

Svar: Spännande! Har du något bra tips på litteratur? :)
PAULINAS.SE

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress