Jag är så glad att Pinnen äntligen har fått komma ut på lösdrift igen!

Pinnen älskar livet som lösdriftshäst. Han ser så nöjd ut där han går i sin flock med massor av yta att röra sig på, en lada att ta skydd i om det behövs (vilket hästarna aldrig verkar tycka förutom när solen gassar) och fri tillgång på mat. Lika mycket som Pinnen njuter av att få vara ute dygnet runt njuter jag av att återigen ha honom på lösdrift. 

Förutom alla fördelar forskningen lyfter fram angående den ökade välfärden hos hästar som går ute dygnet runt så tycker jag det är så mycket smidigare som hästägare.Jag slipper lägga tid på in/utsläpp vid specifika tider, fodringarna tar mindre tid och stallsysslorna upplever jag som enklare. Här nere i Skåne behöver vi inte fodra med hö/hösilage från tidig vår till sen höst vilket dessutom sparar både pengar och tid. 
 
Där Pinnen bor så har vi ett schema där varje hästägare en dag i veckan fixar vatten i hagen, mockar och gör fint i lösdriften. Resterande dagar så är man fri från stalljobbet och kan fokusera på sin häst. Det är ett upplägg som passar mig väldigt bra!  Har ni era hästar på box eller lösdrift och vad är tanken bakom era val? Jag är nyfiken på hur ni resonerar. 

Josefin

Ja har min islänning på lösdrift hemma hos min kompis. Hon har ett fullblod och en Morganhäst så det är en udda liten flock vi har, men de fungerar väldigt bra ihop. Vi skulle ev vilja ha ytterligare en häst då en flock på tre är snäppet liten.
Jag tycker lösdrift är suveränt. Vi har en fint, stort och ordentligt vindskydd med halmbädd som de faktiskt är rätt mycket i. Ibland kommer man på dem att ligga och mysa därinne allihop. Jag har två dagar i veckan som är mina "fixardagar", sen hjälps vi åt om någon behöver åka bort osv. Funkar super 😊

Svar: Låter som att era hästar har ett riktigt lyxliv! :)
PAULINAS.SE

Anonym

Jag har alltid haft mina på lösdrift av samma anledningar som du! Tänkt i vintras om jag kansk behövde stalla in då jag letade stallplats men insåg att jag aldrig skulle klara av det haha. Att konstant räkna timmar i hagen är ingenting jag vill 😊

Svar: Samma här!
PAULINAS.SE

Lella

Jag har mina båda i lösdrift, en varmblodig ridtravare och en estonian native. Båda stormtrivs. Under kalla halvåret behöver dock ridtravaren vara intäkt, då hon annars blir kall och stel, vilket hon inte gillar, men hon hatar box mer än täcke. De gånger hon stått på box slår hon i väggen så det dånar och blir halvgalen vid ridning. Ponnyn är krubbitare och mår bättre med att ha nånting att göra dygnet runt. Begränsad fri tillgång på hö samt halm i vindskydden sköter stallägaren om, vi andra fixar vattnet. Skönt att kunna pyssla med hästarna istället för att lägga tiden på att mocka.

Svar: Vad häftigt att du märker så stor skillnad mellan box och lösdrift. Låter som att din häst valt åt dig. ;)
PAULINAS.SE

Hanna

Jag föredrar lösdrift. Mindre jobb och bättre hästliv!! :D

Sussie

Jag tycker bara det är fördelar med lösdrift!
Då jag har hästar som har uppnått seniorålder, så upplever jag det som att de inte är lika stela jämfört med om de står på box. Dessutom har jag häst med exem och jag tycker att exemet har blivit bättre när hästen själv kan välja om den ska stå ute bland insekter eller gå in i skydd.

Sarah

Våra islandshästar går för det mesta på lösdrift med undantag när vi tar in dom i stallet vid ösregn, storm, kraftig snö eller om det är jätte varmt och mycket knott/flugor. Annars går de i en stor hage med rejält skjul med halm. Dock får dom på vintern mat utportionerat 3 ggr om dagen. Både vi och hästarna trivs med det!

Anonym

Jag skulle allra helst ha min häst på lösdrift, vet ju hur bra han mår på betet. Tyvärr finns ingen bra lösdrift i mitt område så jag har fått välja ett stall med lång utevistelse istället.

Jenny

Min häst står på box. Jag föredrar det eftersom målet är tävling och det är lättare att se efter min hästs hull på så vis. Dels också för att hon blir öm i länden när det regnar/snöar mycket, så då är det skönt att veta att hon alltid är torr nattetid när det är kyligare. Dock så är hon ute från 8-20 varje dag, så mycekt utevistelse, och hon trivs VÄLDIGT bra av att få vila i sin box. :-) sommartid ute dygnet runt på bete.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress